Mezőgazdasági jó gyakorlatok bemutatása

2014. június 25.

Korábban a klaszter képviselete a pályázatok elbírálásánál, a nyertesek kiválasztásánál kapott szerepet, majd a klaszter az innovatív vállalkozásoknak megjelenési lehetőséget is biztosított már a Balatonbogláron rendezett klaszter vevőtalálkozó rendezvényen, valamint az idei barcsi nemzetközi vásáron.
Az innovációs pályázaton nyertesnek értékelt vállalkozásokat az App4Inno projekt az innovációs fejlesztésükben segítette; ezen eredmények bemutatására került sor 2014. június 2-án, Búsné Fokvári Katalin gazdaságában (Kaposszerdahely Németh József u. 1.).
A rendezvény nagyszerű alkalmat kínált jó gyakorlatok megismerésére és új partnerkapcsolatok kialakítására is.

Búsné Fokvári Katalin a“BIOJUICE” - Kézműves módon előállított magas minőségű biogyümölcslevek beltartalmi jellemzőinek és kedvező élettani hatásainak megismertetése a fogyasztókkal c. projektjével került a nyertesek közé. Kiemelkedő innovációs kapacitással rendelkezik Dr. Zichy Mihály “WAGYU EMBRIÓ”- Prémium marhahús előállítása: a wagyu szarvasmarha tenyésztése embriótranszfer alkalmazásával c. projektjében bemutatott magas hozzáadott értékű terméke, amely szintén a nyertes vállalkozások közé emelte a projektet.

A nyertesek rövid bemutatása:

Búsné Fokvári Katalin - “BIOJUICE” - Mezőgazdaság és agrárélelmiszeripari termékek eszmei értékének népszerűsítése kategória győztese

“BIOJUICE” - Kézműves módon előállított magas minőségű biogyümölcslevek beltartalmi jellemzőinek és kedvező élettani hatásainak megismertetése a fogyasztókkal

Őstermelői tevékenység keretén belül 6 ha-on folyik ellenőrzött ökológiai gyümölcstermesztés (biotermelés). Ellenőrző szervezetük a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. erről évente tanúsítványt állít ki. A több éves szakmai tapasztalatnak köszönhetően szélesítésre került a gyümölcsfajták termesztése: szilva, cseresznye, meggy, kajszi, alma. A termesztés során nem használnak mérgeket és a feldolgozás során sem használnak adalékanyagokat, mint például aromákat, tartósítószert, festéket. Piaci igényeknek megfelelően a gyümölcsök feldolgozásra kerülnek és belföldön, közvetlen értékesítéssel jutnak a fogyasztóhoz. A termesztés és a feldolgozás során szem előtt tartják a környezeti érdekeket, előírásokat.
Kézműves termékeik prémium minőségűek. Ezt úgy tudják biztosítani, hogy a maguk által megtermelt méregmentes gyümölcsöt optimális érettségi állapotban szedik, kézzel gondosan válogatják és csakis a kifogástalan állapotú, egészséges darabokat dolgozzák fel. A feldolgozás kisüzemi módon folyik, a legnagyobb igényességgel. Termékeik kiváló minőségű gyümölcsből készült tiszta préslevek, amelyeket a mosást és préselést követően 80 fokon hőkezeléssel tartósítanak. A projekt keretében olyan csomagolást fejlesztettünk ki, ami ezen értékrendszernek megfelel.

Itterem Mezőgazdasági Kft. - “WAGYU EMBRIÓ” - Agrár-élelmiszeripari ellátási láncok racionalizációja kategória győztese

“WAGYU EMBRIÓ”- Prémium marhahús előállítása: a wagyu szarvasmarha tenyésztése embriótranszfer alkalmazásával

A fekete wagyu egy ősi japán igavonó és európai húshasznú szarvasmarhák keresztezéséből 1910-es évekre kialakult önálló fajta, amely más fajtához nem mérhető márványozottságával, porhanyósságával és ízletességével vívta ki a gasztronómia értő szakembereinek az elismerését. A japán tenyésztők egyedülállóan a világon, az íz, a porhanyósság és a márványozottság szempontjait tartották szem előtt a tenyésztéskor és a mennyiségi, súlygyarapodási szempontokkal csak ezek után foglalkoztak. Így egy olyan egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező luxustermék jött létre, ami alapjában megváltoztatta a marhahúsról alkotott képünket.
Az Itterem Kft. a japán wagyu marha tenyésztésével foglalkozik, Magyarországon elsőként, fajta honosítóként. Szoros együttműködésben dolgoznak az Embrió Kft.-vel, amely több mint 20 éve tevékenykedik a szarvasmarha embriótranszfer területén és több mint 20.000 embrióátültetést tudhatnak maguk mögött. A vállalkozások hitvallása, hogy olyan termékre van szükség, amely gyorsan reagál a piaci igényekre. Ezért vágtak bele a világ legjobb minőségű marhahúsának tartott wagyu hazai tenyésztésébe, amellyel viszonylag kis területen is nagy értéket tudnak előállítani. Az általuk működtetett wagyu génbankban kiváló tenyészállatok segítségével állítják elő a továbbszaporításhoz szükséges embriókat.

2020. április 02.
A klaszterülések állandó napirendi pontja a "10 perc marketing" dr. Szigeti Orsolya, a Kaposvári Egyetem dékánjának előadásában. Legutóbbi téma: a minőség
2020. március 11.
A Milánói Magyar Nagykövetség 2020. március 8-án a következő téjékoztatást küldte az olaszországi kereskedelemre és áruszállításra
2020. március 11.
Tájékoztatjuk az érintett vállalkozások képviselőit, hogy a2020 március 13-15. között tervezett VIROEXPO megrendezését az év második felére halasztották a koronavírus fertőzések kockázatai
2020. január 29.
A klaszterülések állandó napirendi pontja a "10 perc marketing" dr. Szigeti Orsolya, a Kaposvári Egyetem dékánjának előadásában. Utolsó alkalmommal a vállalati pozícionálás volt a téma. Az összefoglaló itt
2020. január 29.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium meghirdette az Exportfejlesztési Pályázati Programot, melynek keretében maximum 10 millió forint