Tájékoztató az olaszországi tranzitforgalom helyzetéről

2020. március 11.

Áruszállító-, fuvarozó cégek érdeklődése esetén az alábbi tájékoztatást tudjuk adni: 

Az áruk szabad mozgásának korlátozása nem került bevezetésre, a szigorúbbb korlátozás alá eső területeken árufelvétel és -lerakás is lehetséges, illetőleg a Magyarországról Olaszországba és az Olaszországból Magyarországra irányuló áruszállító tranzitforgalom továbbra is zavartalanul működik.

A rendelet további részletei:  

2020. március 8-án hajnalban Giuseppe Conte miniszterelnök aláírta a koronavírus terjedésének olaszországi feltartóztatását célzó rendkívüli miniszterelnöki rendeletet, melynek értelmében Olaszország kettő, a személyek szabad mozgását eltérő mértékben korlátozó zónára került felosztásra:

 

1. zóna: Lombardia tartomány teljes területe, illetve 14 megye az alábbiak szerint:

 

Emilia-Romagna tartomány: Modena, Parma, Piacenza, Reggio nell’Emilia, Rimini;

Marche tartomány: Pesaro e Urbino;

Piemonte tartomány: Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli;

Veneto tartomány: Padova, Venezia, Treviso.

Az I. zónában felsorolt területeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium a fokozott biztonsági kockázatot jelentő térségek közé sorolta.

 

2. zóna: Olaszország fennmaradó része

A rendelet időbeni hatálya 2020. március 8. – 2020. április 3.

Az 1. zónában el kell kerülni a területen történő ki- és belépést, illetőleg a belső mozgásokat minden természetes személynek. Ezek alól kivételt képeznek a nyomós okkal alátámasztható munkavégzés, egészségügyi okok, illetve engedélyezett a bejelentett lakhelyre történő visszatérés. A területen 37,5 fokos testhőmérsékletet és légúti panaszokat produkáló személyek számára erősen ajánlott az otthon tartózkodás és a társasági érintkezések teljes kerülése. Utóbbi személyek forduljanak háziorvosukhoz.

 

Teljes körűen felfüggesztésre kerültek az alábbi tevékenységek:

Sportesemények (kivéve a válogatott és profi sportolók versenyfelkészülései, illetve a Serie A e heti teljes fordulója megtartásra kerül, de zárt kapuk mögött)az egyes síterepek lezárásra kerülnekrekreációs, kulturális, vallási, konferencia, vásár, kiállítás, börze, színház, mozi, diszkó, tánciskola, nyelviskola, múzeumok felfüggesztésre kerültekanyakönyvi események (esküvők, temetések) elhalasztvaaz oktatás április 3-ig meghosszabbítva szünetel.

Az éttermek és bárok nyitvatartását 6 órától 18 óráig engedélyezi, azonban be kell tartani az 1 m biztonsági távolságot.

Az élelmiszerboltok és egyéb üzletek működésére nem tér ki a rendelet.

A közepes és nagybevásárlóközpontok nyitvatartása hétvégén nem engedélyezett, kivéve a bennük működő élelmiszerüzletek.

A gyógyszertárak zavartalanul működhetnek.

 

Olaszország fennmaradó területére összességében nem engedélyezettek a rekreációs tevékenységek, jelentősebb tömegrendezvények.

A rendeletet áthágó személyek 206 eurós büntetésre és/vagy 3 hónapos szabadságvesztésre számíthatnak. Az Olaszországban (ideértve az első zónát) való tranzitálás lehetséges, azonban tudni kell igazolni az áthaladás jogcímét (amely tehát vagy nyomós okkal alátámasztható munkavégzés, egészségügyi ok, vagy bejelentett lakhelyre történő visszatérés). A jogosultságot a hatóságok közúti ellenőrzés keretein belül szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik.

 

Személyi forgalom:

Észak-Olaszország főbb repterein (Milano Malpensa, Milano Linate, Bergamo) a működés zavartalan, ugyanakkor számos légitársaság törölte járatait. A vasúti pályaudvarok zavartalanul működnek. Buszpályaudvarok zavartalanul működnek. Az Olaszországban (bárhol) tartózkodó turista eldöntheti, hogy azonnali jelleggel, vagy a tervezett utazási napon kívánja elhagyni Olaszországot.

 

 

dr. Rozs Péter László

konzul

 

2020. április 02.
A klaszterülések állandó napirendi pontja a "10 perc marketing" dr. Szigeti Orsolya, a Kaposvári Egyetem dékánjának előadásában. Legutóbbi téma: a minőség
2020. március 11.
Tájékoztatjuk az érintett vállalkozások képviselőit, hogy a2020 március 13-15. között tervezett VIROEXPO megrendezését az év második felére halasztották a koronavírus fertőzések kockázatai
2020. január 29.
A klaszterülések állandó napirendi pontja a "10 perc marketing" dr. Szigeti Orsolya, a Kaposvári Egyetem dékánjának előadásában. Utolsó alkalmommal a vállalati pozícionálás volt a téma. Az összefoglaló itt
2020. január 29.
A Külgazdasági és Külügyminisztérium meghirdette az Exportfejlesztési Pályázati Programot, melynek keretében maximum 10 millió forint
2020. január 29.
Idén március 13-15. között 25. alkalommal kerül megrendezésre a horvátországi Verőcén a VIROEXPO elnevezésű mezőgazdasági és élelmiszeripari vásár. A CED (Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat) Kedvezményes kiállítói lehetőséggel támogatja a...