Nevet változtatott a Dél-Dunántúli Élelmiszer Innovációs Klaszter
A Kaposvári székhelyű, de mára a régión is átnyúló lefedettséggel rendelkező Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszter működése fordulóponthoz érkezett. A korábbi értékeit megtartva, de megújult stratégiával, menedzsmenttel és új névvel folytatja tovább működését a szervezet. Ezentúl iFOOD Élelmiszer Klaszter néven működik tovább, melynek szlogenje a következő: iFOOD Klaszter - Az inspiráló együttműködés.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (korábban Kaposvári Egyetem) és a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara közös kezdeményezésére jött létre a hiánypótló Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszter 2012-ben, azzal a céllal, hogy összefogja az élelmiszergazdaságban működő vállalkozásokat és szervezeteket.
A Klaszternek jelenleg 33 tagja van, többségük kis- és középvállalkozás. A tagok között pékségek, tejüzem és tejfeldolgozó vállalkozások, higiéniai cégek, oktatási intézmények, innovációs ügynökség, informatikai vállalkozás, húsipari vállalkozások, kamarák, baromfifeldolgozó, borászat, valamint halfeldolgozó vállalkozás is megtalálható.
A változtatásnak több oka is van – mondta Szommerné Egyed Linda, a klaszter elnöke –, főként azért döntöttünk így, mert arra törekedtünk, hogy könnyebben megjegyezhető, a mai trendekhez illeszkedő nevet válasszunk, amely nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét. Szempont volt az is, hogy a klaszter iránti érdeklődés a hazai vállalkozások részéről már túlmutat a helyi vagy regionális szinten, ezért nem tartjuk indokoltnak a területi lehatárolást. Természetesen az élelmiszergazdasági fókusz nem változott.
És hogy mit jelent az „i” a nevünkben? Az inspirációt. A klaszter tagság értékét a tagok szármára egyrészt az a platform adja, ahol egymást inspirálva tudnak bizalmi kapcsolatokat kialakítani, tanulni, fejlődni, valamint az a hazai és nemzetközi klaszter hálózat, aminek a tagság által a részeseivé válhatnak.