Évet és kapukat nyitogatott az iFood Élelmiszer Klaszter évindító rendezvénye

2022. január 27.

2022. január 13-án tartotta évindító rendezvényét az iFood Élelmiszer Klaszter „Hozzunk ki többet a klasztertagságból!” címmel tagjai számára a Hotel Kardosfa erdei szállodában.

A rendezvény három fő témára koncentrált. Elsőként Szommerné Egyed Linda bemutatta a klaszter elmúlt évének legfőbb eredményeit és sikereit, valamint a 2022-es év fő projektjeit.

A 2021-es évben a klaszter szervezetileg és arculatában is megújult. Új és érdekes, innovatív tagokkal és együttműködő partnerekkel bővült a szervezet kapcsolati hálója.

Ezek közül kiemelendő az Omnipack Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszterrel kötött együttműködési megállapodás, melynek kiemelt célja az élelmiszeripari és csomagolástechnikai vállalkozások közötti együttműködések elősegítése. Ennek a közös munkának lesz része az a 2022-es évben induló pilot projekt is, amelynek keretében az iFood egy-egy tagjánál tesztelnek egy csomagolási hulladék csökkentő folyamatot a körforgásos gazdaság szempontjait figyelembe véve.

A klaszter a további szervezeti fejlődés mellett, 2022-ben a Dél-Dunántúli régió agrár és élelmiszeripari cégeinek digitalizációjára és innovációs potenciáljára fog fókuszálni. Az év során a régióban működő klaszter tagoknak lehetősége lesz részt venni egy olyan fejlesztési folyamatban, amely során a vállalkozások aktuális digitalizációs és innovációs szintje kerül meghatározásra. Majd erre épülve egy szükségletekre alapozott, hosszabb távú stratégia kerül kidolgozásra a résztvevők részére. A projektet az Innomine Digital Innovation HUB-al közösen fogja megvalósítani az iFood Élelmiszer Klaszter Európai Uniós támogatással.

Mindezek mellett az iFood komoly hangsúlyt fektet a jövőben a hazai klaszterek közötti együttműködés erősítésére, valamint a hazai klaszter ökoszisztéma megerősödésének támogatására. Ennek részeként már év elején aláírásra kerül 5 hazai klaszter (Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter, Innoskart Klaszter, IFood Élelmiszer Klaszter, Omnipack Klaszter, Mirbest Klaszter) között az az együttműködési megállapodás, melynek célja a magyar klaszterek által felhalmozott tudás egyesítése és a klaszterekben rejlő érték közös bemutatása, olyan operatív lépések megvalósításával, mely előmozdítja a hazai klaszterek és tagvállalataik kapcsolatainak bővítését, innovációját, közös hazai és nemzetközi lehetőségeit és összességében sikeres és hatékony, érdekérvényesítő együttműködő partnerséget eredményez.

 

Ezek után Barna Katalin, a Pénzügyminisztérium Nemzetközi és Klaszter Osztályának vezetője ismertette a hazai klaszterek elmúlt évtizedét, valamint azt, hogy hol tart az új, hazai Klaszter Stratégia kidolgozása.

A hazai Klaszter Stratégia megújítási folyamatában minden hazai klaszter részt vehet a Pénzügyminisztérium által szervezett Klaszter Klubok során, ami a hazai klasztermenedzserek szakmai fóruma és találkozási platformja. Az elmúlt év során az iFood Élelmiszer Klaszter is aktívan képviselte a tagjai hosszú távú érdekeit minden Klaszter Klubban, arra törekedve, hogy a stratégiába tervezett támogatási eszközök által minél több előnyt és lehetőséget nyújtson a klaszter tagság a vállalkozások számára.

Kiemelendő, hogy jelenleg is van és a jövőben is lesz olyan GINOP Plusz pályázati kiírás, ahol a meglévő klaszter tagság plusz pontot jelent a pályázó vállalkozás számára.

Az előadások után a jelenlévő tagok egy klaszter öntudatot és identitást erősítő tréningen vehettek részt, melynek tapasztalatai alapján a jövőben is lesznek hasonló, a szokásosnál kötetlenebb és informálisabb rendezvények és képzések.

A tagok utólagos visszajelzései alapján elmondható, hogy mind az előadásokból, mint a tréning során számos új és hasznos információt tudtak meg egymásról, valamint a klaszterről. Emellett olyan új kapcsolatokat is kiépítettek, amik a jövőben hozzá tudnak járulni vállalkozásaik sikeresebb működéséhez.

A klaszter következő ülésére márciusban fog sor kerülni, melynek témája az élelmiszeripari melléktermékek hasznosítási lehetősége lesz.

2022. május 10.
Az iFood Élelmiszer Klaszter, az innomine DIH és Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tisztelettel meghívja Önt a Professzionális innovációs szolgáltatások nyújtása a dél-magyarországi agrár- élelmiszeripar számára” – ProAgro című projekt INTELLIGENS...
2022. április 10.
Az Innoskart Klaszter, az iFood Élelmiszer Klaszter és az innomine DIH tisztelettel meghívja Önt az Élelmiszeripar és digitalizáció Fókuszban a hazai KKV-k számára is elérhető Európai Uniós pályázatok segítségével megvalósított jó gyakorlatok című...
2022. március 10.
Az iFood Élelmiszer Klaszter és az innomine DIH Nonprofit Kft. tisztelettel meghívja Önt a Kihívások az élelmiszeripari melléktermék hasznosításban 2022-ben Digitalizációs és más megoldások című
2022. február 10.
Az iFood Élelmiszer Klaszter és az innomine DIH Nonprofit Kft. tisztelettel meghívja Önt a „Professzionális innovációs szolgáltatások nyújtása a dél-magyarországi agrár- élelmiszeripar számára” - ProAgro című projekt
2022. február 01.
    Az iFood Élelmiszer Klaszter összesen 143 400 EUR értékben nyert el egy Európai Uniós projektet az Innomine Digital Innovation HUB-al közös konzorciumban PROAGRO (Providing Professional Innovation Services for The Agri-Food Sector in Southern Hungary)